De Prins van Amsterdam

Vanaf de bushalte loopt Anja over de Dam naar het huis van haar vader. De koffer die achter haar aan rolt heeft de meest afschuwelijke kleur rood die ze kan bedenken. Haar vader had haar de koffer cadeau gedaan. In de koffer zitten kleding, huiswerk, haar knuffelhond Boris, een pak kaarten, en sinds kort maandverband.
Elke twee weken gaat Anja een weekend naar haar vader. Drie jaar geleden was haar vader vreemdgegaan. Anja had zich voorgesteld dat haar vader allerlei gekke dingen had gedaan, zoals met een parachute uit een luchtballon springen of alleen maar kipnuggets bestellen voor zijn avondeten. Maar het bleek dat haar vader niet vaak moest overwerken en ook niet bijna elk weekend naar de Gamma ging. Hij was bij een andere vrouw, Linda.
Linda is veel jonger dan haar moeder, heeft blond geverfd haar, en draagt altijd een duur ruikend parfum. De eerste keer dat Anja bleef logeren bij haar vader, had Linda Boris uit haar koffer gepakt en gevraagd of ze hem moest wassen. ‘Blijf af!’ had Anja gesnauwd. Boris heeft één gespleten oor, een slijtplek op zijn buik, vijf snorharen, en hij ruikt heel erg lekker. Hij mag absoluut niet gewassen.
Anja zet het volume van One Direction hoger terwijl ze de Dam oversteekt. Het wemelt van de mensen met camera’s die poseren voor het Nationaal Monument of Madame Tussauds. Dwars door haar muziek heen klinkt opeens muziek met trommels en violen plus een irritant klepperen.
Het is een poppenspeler. Hij laat twee poppen in roomwitte jurken dansen via touwtjes die aan houten kruisen zitten vastgemaakt. Hun houten ledematen klepperen bij elke beweging, maar toch lijkt het alsof de poppen mensen zijn die met elegante heupbewegingen de ruches van hun jurken laten wapperen.
Anja wil helemaal niet kijken bij de poppen. Daar is ze veel te oud voor! Want ze heeft vorige week gezoend met Pieter die al in de eerste van de middelbare zit!
Toch blijft Anja staan terwijl de poppen veranderen in vrouwen die rond elkaar draaien en opeens samen dansen met de man.
Iemand in een donkere jas loopt hard tegen haar aan.
Het volgende moment klepperen de houten onderdelen van de poppen weer. De poppenspeler knijpt zijn ogen samen alsof hij moe is van urenlang optreden.
Anja loopt verder. Pas als ze voorbij de Amsterdam Dungeon is, realiseert ze zich dat haar koffer weg is! Ze rent terug naar de Dam. Waar is die afschuwelijke kleur rood?! Er zijn verschrikkelijk veel mensen die allemaal door elkaar lopen. Waar, waar, waar is haar koffer?!
Achter een leger van spijkerbroeken glimt het rood van haar koffer in de Pijlsteeg. Ze rent tussen mensen en fietsen door en schreeuwt: ‘Hey!’
Een jongen met in elk oor een gouden ringetje legt zijn hand bezitterig over het handvat van haar koffer. ‘Wat moet je?’ vraagt hij.
‘Ik wil mijn koffer terug!’ zegt ze, maar haar stem trilt.
‘Het is nu mijn koffer.’
‘Mijn spullen zitten erin.’
‘Dat zijn nu mijn spullen.’
De jongen is mager en kleiner dan Anja. Zijn jukbeenderen werpen een schaduw op zijn wangen. Het T-shirt dat hij draagt fladdert rond zijn ribben en heeft kleine gaatjes bij de naden op zijn schouder.
‘Ik wil mijn koffer terug’, herhaalt Anja en doet dreigend een stap dichterbij.
‘Ik vecht niet met meisjes’, zegt de jongen. ‘Maar als je wilt, kunnen we kaarten. Wie wint, mag de koffer houden.’
De jongen heeft zulke donkere ogen dat ze helemaal zwart lijken.
‘Oké’, zegt Anja zonder aarzelen. De jongen weet namelijk niet dat ze een ster is in kaartspellen.
De jongen ritst haar koffer open en begint haar kaarten te schudden. Zijn vingers zijn snel.
‘We doen pesten,’ zegt de jongen en hij deelt aan Anja en zichzelf zeven kaarten uit.
Ze spreken de regels af: “aas draai”, “twee is twee kaarten pakken”, “zeven blijft kleven”, “acht wacht”, “boer verandert kleur”, en “joker is vijf kaarten pakken”.
Anja gooit strategisch ruiten aas, schoppen aas, schoppen zeven en schoppen vier op, maar toch heeft de jongen al snel nog maar drie kaarten en zit Anja met een hand vol. De kleur is “harten”.
De jongen legt harten zeven, harten aas, en harten drie op. ‘Ik win.’ Hij grist de kaarten uit haar hand.
De snuit van Boris ligt op haar huiswerk. Zijn bruinige kraalogen kijken haar smekend aan. Tranen springen in Anja`s ogen. Als hij haar koffer meeneemt, neemt hij Boris ook mee!
Op het moment dat de jongen de kaarten terug legt, geeft Anja hem een harde duw. Hij valt op straat maar rolt door en staat weer op. Nu staat Anja tussen hem en haar koffer. Dan ziet ze een paar kaarten op straat liggen en een harten boer die uit zijn broekzak steekt.
‘Je hebt vals gespeeld!’
De jongen schrikt niet. Hij heft theatraal zijn armen en grijnst, waarbij zijn zwarte ogen glimmen van plezier. ‘Je bent te slim voor mij, meisje met de rode koffer.’ Dan springt de jongen als een aapje tegen de muur naast hem. Via de vensterbanken klimt hij razendsnel tot het dak en verdwijnt over de rand.
Anja knielt bij haar koffer. Bovenop Boris ligt een visitekaartje. “Kom ook naar De Prins van Amsterdam in Kermis Oosterpark” staat er op de ene zijde. Op de andere zijde staat een tekening van een jongen die een hoed draagt met zes punten, en aan elke punt hangt een belletje.
Anja staart omhoog. De jongen spiekt over de rand van het dak.
‘Hey! Hoe heet je?!’ schreeuwt Anja omhoog.
‘Ibri!’ schreeuwt hij terug.
‘Ben jij De Prins van Amsterdam?’
‘Als jij dat wil, meisje met de rode koffer.’ Ibri zwaait en dan is hij weer weg.
Anja legt Boris weer terug op haar huiswerk en ritst haar koffer dicht. Misschien wil haar vader vanavond wel naar de kermis in het Oosterpark. En bij nader inzien vindt ze het rood toch niet zo afschuwelijk.

Advertisements

About chb

Writer, scientist, puzzled by mankind.
This entry was posted in Fiction and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Please leave a comment after reading:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s